Składniki
-
60 ml Whisky
-
30 ml Sok z cytryny
-
15 ml Słodki syrop
-
Kostki lodu
-
Ozdoba
Czym jest drink Whisky Sour?
Whisky Sour to koktajl, który bazuje na idealnie wyważonym balansie słodko-kwaśnym. Słodycz będzie pochodzić z zastosowanego syropu cukrowego, natomiast za kwaśność odpowie sok z limonki, sok cytrynowy, albo mieszanka ich obu.
Przepis na Whisky Sour, który za chwilę poznasz, może też posłużyć za bazę do dowolnej modyfikacji, a więc zamiast syropu cukrowego, możesz dodać do drinka dowolny smakowy syrop, likier cointreau, syrop klonowy, syrop lawendowy, puree owocowe i co tylko przyjdzie Ci na myśl…
Mój ulubiony przepis na Whisky Sour, to kombinacja whisky, soku z cytryny i marmolady pomarańczowej. Do drinka można dodać jeszcze goździki, cynamon albo trochę kardamonu. Możliwości jest naprawdę wiele…
Przejdźmy jednak do konkretów, zobacz jak przygotować drink Whiskey Sour:
Przygotowanie drinka
1
Zrobione
|
Przepis na Whisky Sour jest banalnie prosty, bo ogranicza się do połączenia w odpowiedniej kolejności kilku prostych składników i dobrego wymieszania ich w shakerze. |
2
Zrobione
|
Weź do ręki shaker, wrzuć 2-3 kostki lodu i wlej whisky (ja używam Jack Daniel’s), kolejno dodaj też sok z cytryny oraz dowolny syrop cukrowy. Zamykamy shaker mniejszym shakerem i dokładnie potrząsamy. |
3
Zrobione
|
Przygotuj niską szklankę, wrzuć na spód trochę lodu, wlej świeżo przygotowany whisky sour, ozdób i natychmiast podaj. |
4
Zrobione
|
Według mnie, jeśli miałbym wybierać, który drink z wisky jest najlepszy, to od razu postawiłbym na Whisky Sour, bo jest to absolutnie (według mojej i innych opinii) najlepszy drink z whisky! |